Loading...

A raszta mint vallás

Ti tudtátok, hogy honnan is ered a raszta illetve, hogy mi az a Rasztafariánus?
Ugyanis a 21. században egyre gyakoribb csak divatból felvenni ezt az életstílust. Gyere velünk és tudjunk meg többet!


A Rasztafariánus vagy másképp Rasztafári vallás egyfajta Raszta mozgalom, ami valójában a Rasz Tafari Makkonnen névből ered. Tulajdonképp Hailé Szelasszié császár neve volt még a megkorornázása előtti időben. Szelasziét sokszor a raszták úgymond Jah-nak is nevezték, amiről tudjuk, hogy a Jahve rövidítése, amely Istent jelent. A Földi megtestesülésnek és a szentháromságnak tekintik.
Az 1930-as évekből ered a Jamaicai fekete parasztoktól és munkásoktól ez a mozgalom, amely egy Bibliai prófécia sajátos értelmezése, fekete politikai aspirációkból és Marcus Mosaih Garvery raszta próféta tanításából.

A raszta mint vallás 01


Maga a Raszta mozgalom a világ számos részén elterjedt a migráció és a Reggae- zene közvetítésével, amiről tudjuk, hogy Bob Marley-nek köszönhető!
Ez az úgymond elterjedt vallás amiről olvashatunk, de vajon a napjainkban is így élnek? Sokakat a hajkorona vonz és kevésbé tudják, hogy mi rejlik mögötte, vagy csak azért öltözködnek úgy mert menőnek tartják. Persze, tényleg az! De hozzá kell tenni, hogy maga a raszta életstílus avagy vallás, nem feltétlen a kinézetről szól.


Nos, ássunk kicsit mélyebbre a történelemben. Talán hallottatok már az Istenképről. Ha nem, az sem probléma, mi segítünk.


“A raszták szerint a keresztények istene nem lehet elfogadható valódi isten, hanem mindössze Jah elváltoztatott másolata.” Mivel ebben a vallásban nagy szerepet játszik a szeretet, egység, béke, egyenjogúság, és igazságosság. Ezek azok a “törvények” amelyek befolyásolják az örök életet. Ebben a vallásban Isten nem egy fajta láthatatlan, hanem egy élő lény, és ő az élők istene, aktív a világban, a természetben, és az emberben. A rasztafárik nem térítik a hitüket erőszakosan, mint “más vallások”, csak békésen. Ezt megfigyelhetjük a Reggae zenében, amit már ezelőtt említettem is fentebb.

A raszta mint vallás 02
A raszta mint vallás 02


Ebben a vallásban az életfelfogás is igencsak más. A rasztafári életet meghatározza az emberek között az összetartozás érzése. Ezt a rasztafárik „oneness”-nek nevezik. A hazugság, a lopás, a gyűlölet, a féltékenység, az irigység és az árulás elítélendő viselkedésnek minősül. Ők pozitív emberek, pozitívan állnak hozzá az élethez, de mindez melett komoly dolgokkal is foglalkoznak, általában aktívan részt vesznek békés tüntetésekben stb. Viszont nagyon szép dolog mindez és főképp az, hogy a mái napig a többség be is tartja ezeket. Ti, hogyan álltok hozzá? Betartjátok a vallást, vagy csak tetszik a
stílusirányzat?; esetleg maga csak a rasztahaj? Hamarosan mégtöbb cikkel jövünk nektek még több cikkel ami a rasztákkal kapcsolatos! Tartsatok velünk!

Facebook Comments